yokaverbeek.nl


vrijdag, oktober 03, 2003

Gaan we

Daar ben ik weer eens. Mijn comments worden goed gevuld door mensen met allerhande opinies. Het onderwerp Goede Tijden Slechte Tijden spreekt kennelijk tot de verbeelding, en iedereen heeft er een mening over, voor zover we dat nog niet wisten.
Ik wil, om er nog maar even op door te gaan, allereerst iets ophelderen. De discussie die vaak gaande is over GTST is dat de verhaallijnen niet realistisch zijn, dat het plat is, dom etcetera. Vaak de zichzelf als intellectueel beschouwende mensen roepen om het hardst dat dit wel een van de debielste dingen is die op tv komen, dat ze er nooit naar kijken ("ja één keer en dat was genoeg om te zien hoe slecht het is") en vooral dat er zoveel onwaarschijnlijks aan de hand is. Nu kan ik jullie verklappen, lieve lezertjes, dat GTST en de soap in het algemeen, niet pretendeert een accurate weerspiegeling van de werkelijkheid te zijn. Hier in de Greenroom hangt een groot plexiglazen vierkant waar op staat:
"Een soap is een naïef verteld verhaal door dialoog met beeld, waarin reële personages bijna onwaarschijnlijke verhaallijnen waarschijnlijk laten zijn"
ondertekend door Olga Madsen, die regisseur is geweest bij GTST.
Dan kun je de argumenten dat er "niets van klopt" blijven aandragen, maar een discussie voeren op ongeldige gronden is natuurlijk volslagen nutteloos. Nog een voorbeeld: Idols was verdorven want degenen met het echte talent werden er uitgestemd en alleen de mooie hoofdjes bleven over. Die discussie was ook compleet overbodig, want het programma IDOLS (zou al een belletje moeten laten rinkelen) zocht een idool, en niet puur de persoon met de beste vocale kwaliteiten. Ik heb mijn punt hierover nu wel gemaakt denk ik, ook aan degene die dit schreef hoop ik:

Soaps zijn kut! Alles draait om leugens, list en bedrog. Het is allemaal fake en een verdraaiing van de werkelijkheid. Slechts bedoeld om de kijkertjes vast te houden en nog meer slechte dialogen de wereld in te helpen. Lees gvd een goed boek! En goed acteren heb ik nog nooit gezien in een Nederlandse soap. Dus hef die toneelschool ook maar op...

Oh ja, en soaps kijken en een goed boek lezen gaat heel goed samen hoor. Er zit nog meer tijd in een etmaal namelijk, om naast televisiekijken nog iets anders te doen. Dat de dialogen slecht zijn is ook een hardnekkig verwijt naar de soap maar daar ben ik het ook echt volstrekt niet mee eens. Ik verkeerde ook in die veronderstelling, maar bij GTST lig ik vaak in een scheur om de scherpte van de teksten. Is 1 keertje kijken misschien toch niet genoeg om dat door te krijgen. Goed acteren... ik wil niet beweren dat alles altijd perfect gespeeld is, maar ook in soaps spelen veel toneelgeschoolde acteurs. En zelfs al hebben er een hoop geen opleiding, ik vind dat er veel talent aanwezig is.
Begrijp me niet verkeerd, van mij hoeft niet iedereen en masse voor de buis te gaan zitten om naar soaps te kijken, maar ik pleit voor het zelfstandige nadenken. Afgeven op commerciele dingen omdat het als iets massaals wordt gezien, terwijl die mening ook een kuddemening is omdat niemand meer objectief gaat bedenken wat ie er eigenlijk echt van vindt, stuit me tegen de borst. Denkt na! Dat is eigenlijk het enige wat ik wil zeggen. Het is waarschijnlijk gericht aan dovemansoren, maar ik spreek me toch graag uit over dat soort dingen.

Dan nog deze kwestie:
Wat ik me nou afvraag, Yoka, is of je zelf gewapend met videorecorder alles wat er van je op de buis verschijnt opneemt?

Goede Tijden neem ik niet meer op, dat deed ik die 5 weken dat ik er de eerste periode in zat wel, want dat was makkelijk te overzien. Andere dingen neem ik altijd op want ik vind het leuk om mijn werk te kunnen "bewaren" en eventueel aan mensen te kunnen laten zien.

Volgende keer meer, want ik ben er nog niet over uitgepraat.

Tuut tuut tuut de groeten van Yoka



0 reacties



eXTReMe Tracker