yokaverbeek.nl


woensdag, oktober 13, 2004

Neederland

Ik vind Nederlanders af en toe ZÓ vervelend. Gisteren had ik weer zo'n emigreermoment. Ik zat in de bioscoop, sneak preview, en het bleek Snowfever te zijn. Nu had ik ook liever een andere film gezien, maar ik vind het altijd leuk om Nederlandse dingen te zien (vanwege collega's, omdat ik er zelf ook weleens auditie voor heb gedaan, en omdat Nederlandse films ook heel leuk kunnen zijn).

Bij de titel liepen er al mensen de zaal uit. Daar word ik echt heel kwaad van. Ik hoopte vurig dat de zaalverlaters op de trap zouden struikelen en op hun hoofd zouden landen. Dit gebeurde helaas niet. Wel was onmiddelijk de toon gezet voor de rest van de onvolwassen bioscoopbezoekers, die, als een film Nederlands gesproken is, kennelijk vinden dat ze zich aan geen van de bioscoopregels hoeven te houden. Zo werd er de hele tijd doorheen gepraat door een rij jongens achter me. Ze vonden zichzelf bijzonder grappig en hoopten waarschijnlijk dat de rest van de zaal ook in een deuk zou komen te liggen. Hun geestigheden kwamen er in het kort op neer dat ze, a: de film voorspelbaar vonden, b: de film heel erg slecht vonden, c: ze niet begrepen hoe iemand zo'n script kon schrijven. U hoort het al: pareltjes van meningen.
Diverse malen moest ik me inhouden om mijn M&M's niet hard in hun gezichten te werpen, of ze uit te leggen dat films verschillende bedoelingen kunnen hebben. Het was voor mij duidelijk dat de film graag a: voorspelbaar wilde zijn, b: vaak expres clichés gebruikte op een overdreven manier, c: het script dus intentioneel niet briljant en niet ontzettend vernieuwend was.
Het is jammer dat een groot deel van de zaal dat niet helemaal doorhad, en voornamelijk zat te etaleren wat een goede smaak ze dachten te hebben, terwijl ik ze dus nogal dom vond.

Snowfever de film is geen hoogstandje op het gebied van dialogen of plotontwikkeling. Lees de synopsis en je weet hoe de film zal aflopen. Bij een formulefilm als deze maakt dat niet uit, is mijn mening. Voor het gros van de Hollywoodfilms geldt hetzelfde, maar daar zit niet de hele zaal hardop doorheen te zeiken.

Ja mensen, ik ben geïrriteerd! Schijnbaar heeft men ineens erg weinig respect als er gekeken wordt naar iets in de eigen taal, en blijft er geen relativeringsvermogen over als er geen ondertiteling is.
Dus, zat u gisteren in de City bioscoop bij de sneak preview, en was u door de film heen aan het praten en lachen? Begreep u dus eigenlijk helemaal niets van de intentie van de film (simpel vermaak)? Schaamt u zich diep!

En nee, ik vond Snowfever ook geen geweldige film. Ik behoor ook niet tot de doelgroep denk ik, maar als de formulefilm die het moet zijn, vond ik hem best geslaagd.
Het is een beetje als met de Teletubbies. Daar raakte men ook niet over uitgepraat, want wat was dat infantiel, achterlijk en stom. Het was te hoog gegrepen om te snappen dat de serie voor 2-jarigen was bestemd.


0 reacties



eXTReMe Tracker