yokaverbeek.nl


donderdag, juni 23, 2005

Zweet

Zweten, wil ik allereerst stellen, is uiteraard bovenal een wonderbaarlijk doordacht systeem van het menselijk lichaam om ons te voorzien van natuurlijke verkoeling op momenten van onaangename warmte. Werkelijk, wat dat betreft zijn we toch nog best aardig in elkaar gezet (ware het niet dat zweet dan weer gaat stinken; schoonheidsfoutjes zijn nooit ver te zoeken).

Het is alleen jammer dat zweten zo allejezus irritant is. Zweten kan de zomer aardig vergallen. Had u er bij stilgestaan dat je blootvoets in slippers toch nog aan zweetvoeten kunt lijden? Het moet niet veel gekker worden. Dat, en bilzweet. Bilzweet bespreken gaat nog gebukt onder een stigma van onbetamelijkheid, maar het lijkt mij een mooi streven om binnen afzienbare tijd het thema bilzweet doornemen tijdens het drinken van een zomers glas rosé op een Bloemendaals strand, of noem eens iets geks, gemeengoed te laten worden.

Iedereen moet toch de ongerieven van hinderlijk bilzweet op een van de hitte zinderende dag kennen, evenals het betreuren van de keuze voor een te plakkerige onderbroek. Wellicht kunnen er dan ook onderling tips worden uitgewisseld over de beste kledij, wanneer een periode van warmte en dus veel bilzweten aan zal breken. Dit soort heikele punten op het gebied van bilzweten verdienen het om in de openbaarheid te worden gebracht, zodat mensen samen aan een oplossing kunnen werken.

Er zijn trouwens meer vraagstukken die verband houden met onderwerpen waar een taboe op rust. Ik vraag me best wel eens af hoe andere mensen omgaan met bijvoorbeeld scheten inhouden in openbare gelegenheden, of als je vlak naast iemand zit. Schiet men dan even het toilet in, of is iedereen op dat gebied heel goed getraind? En hoe gefixeerd zijn anderen op stukjes eten die zich kunnen ophouden tussen de tanden? Controleren zij ook weleens op de wc in een weerspiegelend vlak of er spinazie is achtergebleven?

Ik wil mijzelf bij deze aanwijzen als strijder voor het maatschappelijk aanvaardbaar maken van het openbaar bepraten van dit soort kwesties. De wereld zou mijns inziens een stuk mooier zijn wanneer we onze zogenaamd schaamtevolle ervaringen openhartig met elkaar konden delen, en we van elkaar konden leren.
Zeg het voort, zeg het voort.


0 reacties



eXTReMe Tracker