yokaverbeek.nl


vrijdag, juli 30, 2004

Zielig

Een tragedie heeft zich onlangs voltrokken! Ja, dat weet u natuurlijk ook nog niet na zo'n lange radiostilte, maar ik kan u vertellen dat het zeer onaangenaam was.
Ik ben van mijn fiets gevallen. Enkele dagen daarvoor had ik nog zitten contempleren hoe vreselijk pijn en vallen toch zijn en pardoes lag ik kort daarna uitgestrekt op de trambaan. Het natte weer en mijn haast moeten er voor gezorgd hebben dat ik onoplettend de tramrails inreed en/of slipte op de natte rail. Daar lag ik dan, mijn enige draagbare spijkerbroek op beide knien kapot, mijn handen geschaaft en nog niet zichtbare (want spijkerbroek aan) maar wel zeer voelbare wonden op mijn knien. Meteen na een val denk ik altijd dat het wel meevalt dus toen twee mensen kwamen vragen of het ging zei ik "het valt wel mee". Natuurlijk had ik dit nog niet gezegd of al mijn kapotte vel begon acuut te branden en te prikken. Voordeel was in dit geval dat ik vlakbij mijn huis ten val kwam; ik stak de trambaan over om bij mijn voordeur te geraken (sindsdien ben ik zodanig getraumatiseerd dat ik bijna niet meer over durf te steken en dus maar afstap om loopmatig de overkant te bereiken). Een van de behulpzame mensen stelde voor me te escorteren naar huis en dat leek me niet onverstandig aangezien inmiddels al het bloed uit mijn hoofd weg was getrokken richting wonden die genezen dienden te worden.
Kijk, wonden kan ik nog net aan, maar het moet niet te gek worden en op flauwvallen beginnen te lijken. Ik stond op en mijn hoofd begon te suizen en er verscheen een wit licht voor mijn ogen dat een aardige tijd aanhield. Ondertussen was ik langzaam naar huis aan het schuifelen, met de behulpzame vrouw aan mijn zijde.
Het wordt nog leuker, want de reden dat ik haastig mijn huis wilde bereiken was dat mijn vriend binnen opgesloten zat, aangezien ik ook zijn huissleutels in mijn tas bleek te hebben, en onze deur niet zonder sleutel open valt te maken (breekijzers buiten beschouwing gelaten) terwijl hij al op zijn werk had moeten zijn. Ik kon hem dus niet bellen om te vragen naar beneden te komen om zijn zielige hoopje vriendin de drie trappen op te helpen. Tevens was ik in de veronderstelling dat ik mijn telefoon niet bij me had. Dat bleek later niet zo te zijn, maar licht dementerend als ik ben was ik hiervan overtuigd.
Aangekomen in mijn portiek stortte ik enigszins pathetisch neer op de deurmat, me schamend dat ik een naar een gezellige afspraak op weg zijnde vrouw (ze had een grote bos bloemen bij zich) aan het ophouden was. Nog steeds ruisde mijn hoofd en verwachtte ik ieder moment buiten bewustzijn te raken. Ook was ik bezig met het herleven van een eerder fietsongeval waarbij mijn knie zich aan het grind in het Vondelpark had opengehaald. Die wond plakte erg aan de pleister en het verschonen ervan staat me nog levendig bij (de geur trouwens ook maar om u te plezieren zal ik daar niet over uitweiden).
De vrouw informeerde of ze mee de trap op moest lopen of iets dergelijks maar ik wilde het liefst huilen op de brede schouder van mijn vriend Klaas, dus stelde ik voor dat zij hem boven ging bevrijden. Inmiddels stelde ik Klaas met haar mobiele telefoon op de hoogte dat ik half flauwvallend op de deurmat lag en dat een vreemde vrouw de deur kwam openmaken.
Zo kwam alles goed, behalve dan dat de beide kniewonden nog ontsmet moesten worden met onvermijdelijk prikkende brandende steriele vloeistoffen en er later pleisters moesten worden verwisseld.
Edoch: ik heb het overleefd! Ik loop niet meer mank, kan weer op mijn zij slapen en u zult verheugd zijn om te horen dat de korsten al los beginnen te raken! Hoera!

De wijze les die ik hiervan heb opgestoken: ik vind vallen echt niet leuk, en ik moet mijn tas eerst controleren voordat ik vast kan stellen dat ik iets vergeten ben.


0 reacties

donderdag, juli 29, 2004

Komkommer II

Een rap antwoord!

Komkommertijd is een aanduiding voor de rustige zomerperiode, waarin weinig nieuws en weinig handel is. Het woord wordt tegenwoordig vooral gebezigd in de media, die er bovendien inhoud aan geven door berichten te brengen die buiten de komkommertijd geen nieuwswaarde zouden hebben. Het komkommerseizoen was voorheen altijd in de zomer voor de kwekers een drukke tijd, maar in veel andere vakgebieden was er dan juist niets te doen. Omdat die seizoenen samenvielen, werd komkommertijd meer en meer geassocieerd met het gebrek aan nieuws en activiteiten.

Waar het woord komkommertijd precies vandaan komt, is niet helemaal zeker. Sommigen zeggen dat het een leenvertaling is van het Engelse cucumber time, dat vroeger in de zomermaanden door kleermakers werd gebruikt. Maar dat is later vervangen door het inmiddels ook weer verdwenen taylor's holiday, en niemand kent nog het woord cucumber time. In het Nederlands wordt het sinds de negentiende eeuw gebruikt; zo had Multatuli het al over "in 't hartje van den komkommertyd".

Varianten van komkommertijd komen in diverse andere talen voor, zoals het Noors en het Duits (Sauregurkenzeit, 'zurebommentijd'). Vrijwel iedere taal heeft wel een woord voor deze karige zomertijd: la morte-saison (Frans), the dull season, the silly season (Engels) en zelfs the big gooseberry time ('kruisbessenseizoen', Amerikaans). In het Zweeds (nyhetstorka, 'nieuwsdroogte') en het Duits (Sommerloch, 'zomergat') bestaan woorden die zelf al een duidelijk negatieve lading hebben.


van: Onze Taal


0 reacties


Komkommer

Nu ik zo vreselijk lang zo vreselijk lui ben geweest, wordt het weer eens tijd voor een update. Ik heb geen excuus voor mijn nalatigheid. Ik heb gewoon niets gepost.
Komkommertijd! Ik vraag me af waarom de periode dat er weinig gebeurt zo heet. Ik heb de vraag voorgelegd aan Taalunieversum dus hopelijk is er snel uitsluitsel maar vooralsnog kunnen we enkel gissen. Is dit het seizoen van de komkommer? Is de komkommer nu op haar lekkerst? Is het komkommer en kwel? Ik weet het niet, u misschien?0 reacties

dinsdag, juli 13, 2004

Duidelijke taal

Via de website van de gemeente Amsterdam stuurde ik een mailtje om te vragen hoe en wanneer ergens een fietsenrek geplaatst wordt. Voor mijn deur staat namelijk zo'n bruin buizending waar ooit een boom in stond, maar waar nu iedereen zijn fiets rondom plaatst. Een fietsenrek is in zo'n geval iets handiger.
Gelukkig geeft de gemeente Amsterdam duidelijk antwoord.

Geachte heer/mevrouw
In antwoordt op u verzoek voor het plaatsen van een fietsenrek.
De tijd van aanvraag tot plaatsen bedraagt 6 weken.
En omdat in augustus de tweede fase van het project (...)weg wordt
gestart.
En de straat dan wordt opgebroken en ook de (oude) fietsenrekken worden
verwijderd.
En de door u aangevraagde fietsenrek na 1 a 2 weken alweer verwijderd wordt.
Na de herinrichting van de (...)weg wordt door de aannemer nieuwe
fietsenrekken geplaatst.
En aangezien de oude fietsrekken tijdens het verwijderen meestal beschadigd
worden lijkt het me niet wenselijk om voor 1 a 2 weken een fietsenrek te
plaatsen.
Ik hoop u hiermee voldoende te hebben ingelicht.

Met de vriendelijk groet,
R.v.Lokhorst medewerker (wijk) infrastructuur0 reacties

maandag, juli 12, 2004

Wat zegt u? (2)

Geachte mevrouw/mijnheer,

Onlangs hebt u via 'Taaladvies on line' een taalvraag gesteld. Hieronder vindt u het antwoord.

VRAAG
Hoe wordt 'paprika' uitgesproken? Paaa-prika, of pah-prika?

ANTWOORD
'Paprika' kan zowel met een korte als met een lange a worden uitgesproken: [papprika] en [paaprika]. De uitspraak [paaprika] is gebruikelijker.

TOELICHTING
Als je het woord 'paprika' in lettergrepen verdeelt, krijg je 'pa.pri.ka'. De eerste a staat dus aan het einde van een lettergreep. Klinkers in die positie worden normaal gesproken lang (of 'open') uitgesproken: [aa], [ee], [ie], [oo], [uu].

Bepaalde woorden willen zich nog weleens aan deze regel onttrekken, bijvoorbeeld uitroepen: 'h', 'bah'. En bij leenwoorden treedt vaak variatie op. Zo zullen de meeste mensen 'papegaai' met een korte a uitspreken ([pappegaai]), maar de uitspraak [paapegaai] komt ook voor. Ook de landnaam 'Canada' wordt op allerlei verschillende manieren uitgesproken. En waar in 'papegaai' meestal een korte a te horen is, is in 'paprika' de uitspraak met een lange klinker het gebruikelijkst: [paaprika].

Met vriendelijke groet,
Namens Taaladvies on line,

Pepijn Hendriks0 reacties

zaterdag, juli 10, 2004

Wat zegt u?

Pah-prika
of
Paa-prika?

Paprika


0 reacties


Gekke Germanen

Nasynchronisatie vind ik dus een van de stomste dingen die de mens heeft bedacht. Ja ja kinderfilms, dat gaat nog net en bovendien hebben kinderen het niet eens door. Maar Duitsers bijvoorbeeld, die hebben nog nooit een film gezien waarin ze de chte stemmen hoorden van de acteurs. Best wel een belediging voor hun vakmanschap. Volgens mij spreken Duitsers ook heel slecht Engels wat weer lastig voor ons is -althans, voor mij, want ik vertrouw nou eenmaal niet zo op mijn Duits dat ik conversaties aandurf in die taal.
Dan is er het probleem van het volkomen belachelijk klinken van titels en gesprekken. Hier kunt u testen of u de Duitse aan de Engelse titels weet te koppelen.
En op deze site vindt u een overzicht van titels die naar het Duits zijn vertaald, en zo kan het gebeuren dat u in een Duitse bioscoop zit te kijken naar Harry Potter und die Kammer des Schreckens; Der Herr der Ringe - Die Gefhrten; Stirb Langsaam (ja dat is Die Hard), of Ich wei, was du letzten Sommer getan hast.

Ja toll maar nicht heus.


0 reacties

zaterdag, juli 03, 2004

Nieuwe trailers

Waarschijnlijk een blockbuster deze zomer:
King Arthur,
met Keira "slakkenlip" Knightley.

Een nieuwe animatiefilm die zich afspeelt onder water:
Shark Tale,
gaat over het maffiamilieu in de oceaan. Met vele coole stemmen van onder andere Robert De Niro, Will Smith en Jack Black.

Will Smith is Oscar

Halle Berry in een bloot leren pak als
Catwoman,
daar zullen weinig mannen om treuren. Het lijkt me wel een kittige film, met Sharon Stone als koele bitch.

Will Smith mag ook nog opdraven in een SF film, over losgeslagen robots. Klinkt dat even gaaf! Toch smaakt de trailer van
I, Robot
zeker naar meer. Ze zijn eng!

Documentaires scoren steeds meer, bewijst ook
Supersize Me
In deze documentaire gaat maker Morgan Spurlock op een McDonald's dieet. Een maand lang, drie keer per dag consumeerde hij enkel McDonald's voedsel en dat pakte niet zo smakelijk uit...

Ik heb geen idee of
Napoleon Dynamite,
een indiefilm over een ongelooflijke sukkelige nerd, uitgebracht gaat worden in Nederland, maar de trailer is het bekijken wel waard.

Ergens aan het eind van het jaar pas komt ie uit,
Lemony Snicket's A Series Of Unfortunate Events,
een sprookjesachtige, bizarre film waarin Jim Carrey zich (zwaar geschminkt) mag uitleven als de excentrieke Count Olaf.


0 reacties


Het regent, het regent...

...en daar vind ik niks aan (op de melodie van de pannetjes worden nat).
Die stomme regen, vroeger was dat een reden om niet naar school te gaan, want: fietsen in de regen vind ik een regelrechte crime. Nattigheid in mijn gezicht vind ik erg vervelend. Eigenlijk wil ik een heel blitse regenjas, maar ik ben die nog nergens tegengekomen. Vroeger, toen ik een jaar of 5 was, had ik zo'n gele, zo'n jekker. Ik heb de associatie met een kapiteinsregenjas, al weet ik niet of dat klopt. Hoe dan ook, die was geweldig, en ik wil er weer zo n! Maar volgens mij bestaan er helemaal geen hippe regenjassen, alleen van die verantwoorde dingen met lichtreflecterende strepen erop. Laarzen wil ik ook, het liefst van die laarzen in de vorm van een lieveheersbeest of met oortjes (zoals hier!). Jammer genoeg zit ik 1 maat boven de maximale kindermaat en gaan die prachtige laarzen aan mijn neus voorbij. Grrr zo wordt regen nooit leuk!
Gelukkig hoef je voor paraplu's geen kindermaat te hebben, want die toffe kikkerparaplu heb ik dus wl (de tas ook trouwens).

Wat een toffe kikkerparaplu!


0 reacties

vrijdag, juli 02, 2004


0 reactieseXTReMe Tracker